Pagina's

vrijdag 4 september 2015

Het Mysterie van Mittenwald: De Uitdaging


Terwijl schattenjagers en media massaal uitrukken naar een Pools grensstadje, op zoek naar een nazi spooktrein, hervatten wij onze speurtocht naar de zogenaamde 'nazi schat' van Mittenwald, zoals beschreven in het boek Gezocht Codebrekers. Speurtocht naar Hitlers goud en diamanten (Elmar, 2012) van Karl Hammer.

Vijf jaar eerder was dit boek al met nagenoeg dezelfde inhoud uitgebracht onder de titel De tranen van de wolf. De belangstelling van de media anno 2007 bleek minimaal en het publiek liet het dan ook afweten. In november 2012 stroomde het Vlaamse en vooral Nederlandse publiek plots wel massaal toe na een doelgerichte mediacampagne, met TV-uitzendingen over het onderwerp en de publicatie van paginagrote krantenartikelen. De uitnodiging tot onderzoek werd door velen, rijp en groen, aanvaard. De resultaten van enkele spectaculaire pogingen mochten op heel wat aandacht rekenen. Toch slaagde niemand erin om het Mysterie van Mittenwald te ontcijferen en met het goud en de diamanten op de proppen te komen. De aanvankelijk optimistische stemming sloeg om, de belangstelling kwijnde weg en het gecodeerde document dreigde in de vergetelheid te raken.
  
Tot in januari 2015 een Belgisch-Nederlands-Slovaaks onderzoekscollectief werd opgericht onder de naam Ysa Pastora. De onderzoekers namen de uitdaging aan en bleven onafgebroken werken aan het doorgronden van het enigma. Dit leidde in juni 2015 tot de publicatie van De Hamer van Thor en een artikel in de Belgische krant De Morgen, waarin een verborgen agenda aan het licht gebracht werd. Aan de hand van harde feiten toonde het collectief aan dat De tranen van de wolf/Gezocht Codebrekers berusten op fictie, en zelfs op een mystificatie waaraan volop meegewerkt werd door o.a. EenVandaag, Reyers Laat en De Volkskrant. Toen het gecodeerde document door de onderzoekers rond Ysa Pastora werd gekraakt, bleek het evenwel naar een duidelijk omschreven en betekenisvolle locatie te wijzen. 

Ysa Pastora stelde vier boeken in het vooruitzicht, in de reeks De Jacht op een Nazi Schat. Deel 2, Het Mysterie van Mittenwald, verschijnt nog dit jaar en streeft ernaar - als in een meesterproef - de code definitief te kraken en vast te stellen of de brief uit het nazi tijdperk stamt, dan wel van een naoorlogs fabricaat is. Net als Theseus, met de draad van Ariadne in de hand, wagen wij ons in het labyrint, om in dit heart of darkness de Minotaurus te verslaan. Ariadne ten spijt, een duivels karwei. Dat was het, dat is het... en dat blijft het wellicht nog een tijdje. 

Het onderzoek nam veel meer tijd in beslag dan verwacht, en eiste meer volharding dan in den beginne bevroed kon worden. Niet alleen bleek men de complexiteit van het raadsel tot nu toe schabouwelijk onderschat te hebben, ook was de verzuchting niet van de lucht waarin wij in 's hemelsnaam verzeild geraakt waren. Het Mysterie van Mittenwald heeft inderdaad dimensies met diepgaande wortels, vertakkingen en overstappen. Het is de compositie van een doortrapte, erudiete en kunstminnende ontwerper. 

De neteligste cryptogrammen worden voor echte puzzel-freaks door de bank genomen aangeduid met vijf sterren. Voeg daar ten behoeve van dit ‘cryptogram’ maar een fikse serie hemellichten aan toe. In de aanloop naar de publicatie van het boek Het Mysterie van Mittenwald presenteren wij u een reeks teasers, of ook: eye openers. Het is inderdaad onze bedoeling u zo ver te krijgen dat u het gecodeerde document met andere ogen zou gaan bekijken. Alleen dan kunt u begrijpen waarom de ontcijfering zoveel tijd in beslag genomen heeft, en waarom tot nu toe niemand een sluitende analyse kon presenteren. Het ontsluieren van Het Mysterie van Mittenwald vergt nu eenmaal niet alleen de spreekwoordelijke noeste arbeid, maar ook... een goddelijke vonk?Geen opmerkingen: